Osteoporoza i kako je nadvladati

Osteoporozu možemo definirati kao metaboličku bolest s progresivnim gubitkom koštane mase, a taj gubitak dovodi do slabosti, krhkosti i lomljivosti kostiju.

Da pojasnim zašto dolazi do osteoporoze:

  • Kosti su građene od stanica koje se zovu osteoblasti i koje ugrađuju kalcij u kost, a razgrađuju ga stanice koje se zovu osteoklasti te otpustaju kalcij u krvotok.
  • Aktivnost tih stanica je u stalnoj ravnoteži kod mladih i zdravih ljudi.
  • U kosti se ugrađuju i minerali, magnezij, silicij, cink, bor, bakar, mangan.
  • Za ugradnju tj. apsorpciju kalcija, potreban nam je i vitamin D kojeg ima nekim vrstama hrane, a glavninu dobijemo djelovanjem sunca na kožu.

Osteoporosis “porozne kosti” javlja se kad se košatno tkivo razgrađuje brže nego što se proizvodi novo. Slučaj je to sa ženama koje ulaze u menopauzu zbog pada hormona estrogena (a on usporava gubitak kostiju), zbog toga što žene za razliku od muškaraca i inače imaju manju koštanu masu.
Iza četrdesete godine muškarci izgube prosječno oko 0,5% koštane mase, a žene oko 1,5%. Ulaskom u menopauzu, gubitak može biti i do 3%.

Nakon menopauze, gubitak minerala u kostim povećava rizik od osteoporoze. Kod muškaraca je sa starenjem rizik od osteoporoze postupniji. Osim toga, ne biste ni pomislili, no mršave i manje žene su ugroženije jer manja masa radi manji pritisak na kosti (veći pritisak stvara gušću kost), a i nemaju masnog tkiva koje je rezerva za estrogen. Mršave žene, gimnastičarke, mratonke i sl., često imaju neredovite mjesečnice ili potpuni izostanak zbog hormonalne neravnoteže.

Kosti su najgušće u mladosti i zato u mladosti treba posvetiti pozornost prehrani i redovitim, ali ne pretjeranim tjelesnim aktivnostima. A da ne bi sve bilo samo na starenju, moram dodati i sljedeći podatak. Kosti će biti sklone omekšavanju i gubitku kalcija ako tog minerala nema dovoljno u krvi. Ako ga nema dovoljno u krvi, nema ga dovoljno niti za mišićne, zivčane, srčane stanice i u tom slučaju će se pojačati aktivnost osteoklasta i one će iz kostiju osloboditi kalcij, otpustiti ga u krvotok, a kosti će time postati jos poroznije, lakše, lomljivije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.