Policistični jajnici i idealna terapija za liječenje

Neredoviti ciklusi, ali i krvarenje oko sredine ciklusa, tzv. spoting, najčešće su posljedica hormonalne neravnoteže. S jedne strane vrlo su često povišeni estrogeni, a s druge strane snižen progesteron. Takva situacija stalno stimulira stvaranje novih jajašaca, no jajašca ne sazrijevaju zbog nedovoljne količine progesterona pa ostaju tako nezrela, nedovoljno razvijena – kao ciste. Cista na jajniku može biti jedna, manja ili veća, od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, no u ovom slučaju najčešće govorimo o mnogo manjih cista tj.o policističnim jajnicima. PCOS je skraćenica za policistične ovarije, tj. jajnike.

U terapiji za sada uspješno pripremam čaj od nevena, stolisnika i bazge zbog podizanja imuniteta i protuupalnog djelovanja. Vrkuta, peršin i komorač reguliraju hormone svojim fitoestrogenskim djelovanjem, a konopljika podiže progesteron. U čaj obično dodajem i koprivu ili imelu zbog poticanja cirkulacije te majčinu dušicu ili timijan jer je uz PCOS često vezana i hipotireoza, problem sa štitnjačom ili bolje reći s povišenim vrijednostima hormona hipofize TSH, koji bi trebao biti oko 2 – 2,5, a kod pacijentica s ovom dijagnozom je često iznad 5 ili 6.

Uz čaj se piju u prvoj polovici ciklusa, dakle od 1. do 14. dana, prva tinktura na bazi imele, bazge ili kupine, maline, matičnjaka… ovisno o dijagnozi i simptomima. U drugoj polovici ciklusa,dakle od 15. dana pa nadalje, do sljedeće menstruacije piju se druge biljne kapi na bazi vrkute, konopljike, stolisnika, koprive… u dozi od 50 – 150 kapi dnevno. Dozu ću vam odrediti kad se dogovorimo oko još nekih anamnestičkih podataka s vaše strane, a s vremenom ću dozu, ali i neke ljekovite biljke promijeniti, tj. prilagoditi vam i pojačati terapiju.

U donji dio trbuha maže se krema i tako vam pojačavam terapiju jer će se ljekovite biljke iz kreme resorbirati u krvotok za 5 – 7minuta i povoljno lokalno djelovati u tom području maternice, jajovoda i jajnika. Čempres, lavanda, kadulja, geranium i bor reguliraju hormonalnu neravnotežu i potiču cirkulaciju, smiruju upale i priraslice. Krema se maže jedan do dva puta dnevno.
Kad se odlučite, javite mi se pa ćemo se sve dogovoriti oko preuzimanja terapije ili slanja putem pošte.

Budući da mnoge pacijentice ostanu trudne nakon vremena, često me pitaju – što sada? Piju li čaj i dalje ili ne? Odgovaram im da nastave s čajem i kapima, tj. preporučujem im još jednu ili dvije terapije i u prvim mjesecima trudnoće tako da i dalje čuvamo hormone i trudnoću. Nekad, po želji pacijentice, pripremim i kupku jer je blagotvorno sjediti u toploj, mirišljavoj kupki i prepustiti se dvadesetak minuta njenom ljekovitom djelovanju. U tom slučaju bor, ružmarin, lavanda i kadulja potiču cirkulaciju, reguliraju ciklus, umiruju i smanjuju bolove, probadanja, nadutost i ostale nelagode koje se mogu javiti u području donjeg dijela trbuha ili donjeg dijela kralježnice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.