Recite zbogom kašlju, virozi i temperaturama!

Mala djeca nemaju dovoljno jak imunitet, jer se imunosni sustav postupno razvija od rođenja i sazrijeva u dobi od oko 15 godina. Zato se oko 80 posto posjeta pedijatrima odnosi na kašalj, odnosno na respiratorne infekcije. Kašalj može biti suh i podražajan ili vlažan i produktivan. Velika hladnoća vani, rino virusi i respiratorni sincicijski virusi, te topli i suhi zrak u kućama, više sjedenja i neaktivnosti u domu, doprinose upalama nosa, ždrijela, mandula, bronha, pluća. Pa tako govorimo o rinitisu, laringitisu i promuklosti, tonzilitisu, bronhitisu tj. pneumoniji.

Kada vaditi mandule?

Kad se bronhi napune sekretom koji se cijedi iz nosa, javlja se grčeviti i vlažni kašalj kod tjelesnih napora, te noću, neko vrijeme nakon što dijete zaspi. Uz viruse, upale često izaziva i beta hemolitički streptokok grupe A. Ždrijelo i mandule se crvene, upaljene s gnojnim čepićima, visokom temperaturom, pa čak i prisutnim noćnim apnejama ( povremeni prestanak disanja od 10 sekundi ili više). česte su i upale uha jer se male parne tubarne tonzile nalaze oko ušća Eustahijevih cijevi u ždrijelu, pa se bakterijska upala proširi. Mandule i adenoidne vegetacije treba operirati u slučaju, ako se jake upale streptokokom ponavljaju više od pet puta godišnje, ako se javljaju visoke temperature iznad 38 stupnjeva Celzija te ako dijete teško diše, ne napreduje, ima noćne apneje, sepsu.

Eterična ulja za dezinfekciju zraka

Iako i u tom slučaju, roditelji i specijalist ORL trebaju donijeti zajedničku odluku. Ipak su to limfatični organi, odgovorni za imunitet i našu zaštitu od bakterija i virusa. Pušači imaju kronični pušački bronhitis, nikotin umrtvljuje trepetljike u sluznici bronha, pa nisu u stanju izbaciti sekret. Kad se kroz noć trepetljike oporave, ujutro se javlja kašalj i iskašljavanje. Dokle god je sekret tj. iskašljaj proziran ili bijel, nije potrebno davati antibiotik. No, ako postane žuto zelen ili zelen, to je znak sekundarne bakterijske infekcije i u tom slučaju treba propisati odgovarajući antibiotik. Slično se događa i u toplim domovima sa suhim zrakom koji zgusne sekret i slijepi trepetljike. Zato je važno prozračivati prostorije otvaranjem prozora na desetak minuta ili na radijatore staviti posudice s vodom. U te posudice treba dodati do 10 kapi eteričnog ulja mente, lavande, eukaliptusa, mirte, mandarine. Tako ćemo s ljekovitom snagom eteričnog ulja lakše disati, a i u prostoru ćemo kroz 30 do 60 minuta uništiti mikroorganizme i dezinficirati zrak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.