Savršena prehrana za dijabetičare i fitoterapija

Naravno, niti jedna bolest nije slatka, nitko ne želi biti bolestan, no ovdje ću vas upoznati sa stvarno slatkom bolešću, a to je Diabetes mellitus ili šećerna bolest. Šecer tj. GUK (glukoza u krvi ) je povišen, a i urin je sladak, jer se višak glukoze izlučuje iz organizma putem bubrega. Priroda se pobrinula za tu slatku bolest i dala nam je gorke biljke da je liječimo.

Zapamtite najvažniju stvar za zdravlje – jetra, žuč, gušterača, pa i nas želudac baš i ne vole slatko. Više im odgovara gorak okus koji potiče lučenje želučanog soka, enzima, potiče probavu tj. metabolizam, a i ne opeterećuje gušteraču na lučenje inzulina.

Idealna prehrana za dijabetičare

S obzirom da je sećerna bolest metabolička bolest u kojoj imamo poremećaj metabolizma i masti i šećera i bjelančevina, pravilna prehrana, da ne kažem dijeta, jedan je od najvažnijih faktora za zdravlje. U zabludi su oni koji misle da dijabetičar ne smije jesti slatko. Smije jesti sve. I mora jesti sve. Ali otprilike u omjeru 40% proteina, 30% masti, 30% ugljikohidrata. Svakako treba birati kvalitetne masnoće, ali i ugljikohidrate manjeg glikemijskog indeksa, tzv. spore ugljikohidrate.

Umjesto bijelog šećera, kolača od šećera i bijelog brašna, bombona i čokolade, treba birati crnu čokoladu, kolače s intergralnim sastojcima, cimetom i ostalim začinima, treba birati cijelozrnate žitarice…. Povrće je više manje dozvoljeno sve. Voće treba izbjegavati. Dnevno su dozvoljene dvije voćke veličine prosječne jabuke, pomogućnosti citrusi.

Navečer je najbolje jesti samo proteine koji će izgrađivati mišiće (meso, jaja,mlijeko i mliječni proizvodi), a ne ugljikohidrate koji će se preko noći pretvoriti u salo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.