Savršena prehrana za dijabetičare i fitoterapija

Fitoterapija za dijabetičare

Maslačak list ili još bolje korijen, iskopan u jesen (jer je tada bogatiji inulinom) pomaže gušterači u manjem lučenju inzulina. Vodopija ili cikorija, također bogata inulinom. Zato je i kava od cikorije, instant za bijelu kavu, odličan doručak ili večera za dijabetičara. Oman, gorki korijen, sličnog je djelovanja kao i maslačak i vodopija. Borovnica list bogata je mirtilinom koji također štiti gušteraču od pretjeranog lučenja inzulina i uravnotežuje metabolizam.

Kod dijabetičara moramo pomoći i slabijoj cirkulaciji biljkama kao što su kopriva, preslica, zlatnica, breza, grah komusine… To su ujedno i diuretičke biljke koje će pojačati bubrežnu funkciju, a bubrezi su često kod dijabetičara zahvaćeni bolešću, tj. oštećenjima koja proizlaze iz povišenih razina sećera koji stalno cirkulira krvlju. I čaj od šipka ili hibiskusa će biti odličan jer će organizmu donijeti C vitamin, antioksidans za naše stanice.

Važne su i metvica, matičnjak, lavanda, hmelj ili kamilica, gospina trava – biljke koje smiruju stres i nervozu, olakšavaju san, ali i spuštaju tlak koji je često povišen kod dijabetičara.

Ove biljke nabrajam samo informativno jer svaku terapiju pripremam individualno, pa će o dijagnozi, godinama pacijenta, komplikacijama, kronicitetu bolesti i anamnezi ovisiti koje ću biljke staviti u čaj, kapljice, kremu, tonik, kupku… Promijenite prehranu, šetajte i krećite se što više na svježem zraku, uživajte u prirodi. Budite i dalje slatki, ali kao osobe. A vrijednosti šećera u krvi ipak održavajte u granicama normalnih vrijednosti, po mogućnosti ispod 8.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.