Endometrioza : Liječenje na prirodnoj bazi

Unutrašnja sluznica maternice zove se endometrij, buja u drugoj polovici ciklusa kako bi bila spremna za trudnoću i s dolaskom menstruacije se ljušti. Ako se ta sluznica premjesti i naseli u trbušnu šupljinu, u jajovod ili jajnik, crijeva ili mokraćni mjehur, govorimo o endometriozi. Najčešća je kod žena od 20-45 godine, može proći bez ikakvih posljedica, no može izazvati i neplodnost.

Menstrualni bolovi i jaka krvarenja, ugrušci, krvarenja unutar ciklusa, bolovi kod odnosa… Ova se sluznica ponaša kao i u maternici pa kod svake menstruacije imamo krvarenje iz crijeva, mjehura, u trbušnu šupljinu – ovisno o tome gdje se primila.

Fitoterapija

Uz klasično liječenje i operativni zahvat, ja ću spomenuti prirodnu prehranu sa što manje masti, kave, alkohola i šećera te što manje mesa i mliječnih namirnica jer su pune estrogena. A estrogena ovdje imamo i previše pa preporučam i u terapiji pripremam svojim pacijenticama čaj i biljne kapi od tormentile, kupine i hrastove kore te rusomače – protiv krvarenja, zatim neven, stolisnik, imelu kao imunološke biljke i konopljiku kao progesteronsku biljku da blokira višak estrogena. U čaj se može dodati i komadić đumbira da pomogne smiriti bolove. Protiv bolova i za smirenje ide tinktura petasitesa i matičnjaka. Ako se razvila i anemija, u čaj ili tinkturu dodajem maslačak, koprivu i verbenu (narod je ne zove bez razloga željezarka).

Za masažu donjeg dijela trbuha i leđa

Preporučam ulje od lavande, kamilice, stolisnika i ružmarina (ili bar dvije biljke). U jedan decilitar bademovog ili lješnjakovog ulja dodati po 15 kapi od svake navedene biljke ili po 25 kapi od dvije koje ste odabrali ili imate u svojoj kućnoj ljekarni.

Sjedeća kupka

U toplom čaju od stolisnika i gospine trave i uz dodatak po 5 kapi et. ulja majčine dušice i geraniuma te šaku krupne morske soli, sjedite 15-30 minuta, svaku drugu večer prije odlazak u postelju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.