Gastritis / H.Pylori

GASTRITIS / H.PYLORI 

Upala želučane sluznice,a može biti akutna ili kronična.

Najčešći UZROCI gastritisa su : 

  • infekcije bakterijom Helicobacter pylori
  • lijekovi (najčešće nesteroidni protuupalni lijekovi, analgetici, ali i kava, gazirani napitci, cigarete)
  • općenito nezdrava i teško probavljiva, ljuta hrana
  • stres tj.sve više nervoze u ovom našem užurbanom tempu života.
  • virusi ili gljivice

SIMPTOMI: bolovi u žličici ,u gornjem dijelu trbuha tik ispod prsne kosti, nadutost, podrigivanje, kiselina,općenito slabiji apetit i mršavljenje, mučnina, povračanje, bijeli jezik, naporan suhi kašalj…a sve zbog povećanog lučenja želučane kiseline.

No, gastritis može postojati i bez povišene želučane kiseline – ATROFIČNI GASTRITIS, koji onemogučava resorpciju mnogih hranjivih tvari pa tako i B12 vitamina, što s vremenom dovodi do megaloblastične anemije.

 

PREHRANA

Konzumirajte laganu hranu,kuhanu i pirjanu. I ne uzimajte ništa s predznakom pre.. Dakle, preljuto, prekiselo, premasno ali niti prehladno ili prevruće, previše kave i alkohola…sećer izbjegavajte…fast food.., pohano i pečeno, svježi kruh, masne sireve, dimljene proizvode, majoneze, jela s kvascem…pikantna jela…svakako kiselo voće tj.citruse i rajčicu u svim oblicima…grah i grašak ako vas napuhuju…
Važno je napomenuti da tijekom gastritisa vaš bolestan želudac ne može probaviti SIROVU HRANU pa voće i povrće treba termički obraditi.  

Celuloza je slabo topiva ili netopiva pa će vas skupa s ostalim balastnim tvarima napuhivati i izazivati grčeve. Stoga, ne jedite ništa sirovo (osim banane)

Obroci moraju biti češći i količinski manji i treba svaku hranu dobro prožvakati.

Jedite sjedečki tj.uspravno. Ne saginjite se nakon jela i nemojte otići na spavnje bar 2 do 3 sata nakon obroka.

Maslinovo ulje se preporuča kao i ulje sjemenki konoplje, noćurka ili boražine.

GLA (gama linolenka kiselina-acid) iz tih ulja pokazuje protuupalno djelovanje

Timokinon iz ulja crnog kima djeluje slično i na upalne procese i na imunitet,olakšava i regulira probavu,liječi H.pylori…no nastojte nabaviti u Botani ili negdje na provjerenom mjestu ulje s najmanje 1% timokinona. Ulje bez ili s manje od 0,5% timokinina ne vrijedi. 

I med je dobar, regenerira sluznicu, ublažava bol i žgaravicu no, mora se uzimati nakon obroka, otopljen u čaši vode.

Jedan komentar

  1. Pozdrav, šta imate dobro za helikopylori bakteriju?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.