Ljekovito bilje za zdravije zube i zubno meso!

Potrebno je održavati redovitu higijenu, prati zube, mijenjati četkicu za zube svaka 2 mjeseca, a predlažem čak i promjenu zubne paste s vremena na vrijeme. Možete koristiti i zubni konac te svakako fitoterapiju.

Što je gingivitis?

Gingivitis je upala gingive (sve dijagnoze koje završavaju na -itis označavaju upalu), tj. upala zubnog mesa. Zubno meso je crveno, otečeno, bolno, krvari na dodir i ne izgleda lijepo. Uzročnici mogu biti bakterije u usnoj šupljini ili gljivice, virusi (naročito Herpes simplex Tip I uz kojeg će biti prisutni i mjehurići), karijes nekog zuba, ozljeda i ciste.

Što je paradontoza?

Za razliku od gingivitisa, često govorimo i o paradontozi. To je oboljenje zubnog mesa slično upali, no uzrok je više genetski te zbog nasljedne slabosti vezivnog tkiva zubno meso je slabo, počinje se povlačiti i pri tome  korijen zuba ostaje nezaštićen. U povučeno zubno meso, u njegove džepove ulaze bakterije, ostaci hrane, razvija se dodatna upala, a zubi s vremenom postaju klimavi i ispadaju. Često se stomatolog odluči izvaditi pacijentu sve preostale zube, sanira se gingiva i stavi umjetna proteza ili umjetni zubi.

Potrebno je održavati redovitu higijenu, prati zube, mijenjati četkicu za zube svaka 2-3 mjeseca, a predlažem čak i promjenu zubne paste s vremena na vrijeme. Možete koristiti i zubni konac te svakako fitoterapiju. Zbog nasljedne sklonosti i genetike, osobe koje imaju problema sa zubnim mesom,prije paradontoze ili već s postavljenom dijagnozom, često imaju i proširene vene na nogama i/ili hemoroide, jer i te vene nemaju potporu veziva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.