Neplodnost

Možda je nevjerojatno, možda i nije, no istinito je. Svaki dan dobivam poruke od žena i muškaraca, parova koji bi željeli djecu, koji bi željeli ostvariti i održati trudnoću, ali bezuspješno. Pokušavaju i muče se mjesecima i godinama, a rezultata nema. Kod nekih parova nema apsolutno nikakvih patoloških pojava, nema nikakvih zdravstvenih problema, ali nema ni trudnoće. Kod nekih parova, problem je kod muškarca. U nalazu im nakon pretrage sperme ginekolog napiše Oligospermia ili Oligoasthenospermia ili Teratospermia ili onaj najgori nalaz, a to je dijagnoza bez spermatozoida – Aspermia.

U svim ovim nalazima (a ima ih još između, nisam sve nabrajala) u osnovi se radi o:
– smanjenom broju spermija
– o smanjenoj pokretljivosti i
– o povišenoj polimorfiji.

Kad je u nalazu polimorfija viša od 30%, to nije dobro. To znači da su spermiji različitih oblika, veličine, zavrnutih repića ili bez repa, kratki i debeli… Osobno, to mi je najlakše objasniti tako što pacijentu kažem da mora imati spermije kao vojnike poredane u vrsti: jednake, bez greške u građi. Što je ta atipija i raznolikost veća, veća je i polimorfija, a to nije dobro jer takvi spermiji nisu brzi, ili se uopće ne kreću, a niti ne nose dobar ni zdrav genetski materijal.

U nekim slučajevima dijagnosticiraju se i proširene vene i kapilare na testisima, točnije, na koži izvana – na mošnjama, tzv. Varicocoela. Neki ih urolozi preporučuju operirati, neki ne, a u svom dosadašnjem radu s pacijentima, primijetila sam da baš i nije bilo neke velike razlike, ni prije ni poslije operacije. Dakle, svatko treba odlučiti za sebe, u dogovoru sa svojim liječnikom. U tim slučajevima pripremam tzv. čaj M i TCT M, dakle čaj i kapi za povećanje broja spermača, za povećanje pokretljivosti i smanjivanje polimorfije.

Odlične tzv. muške biljke su vodopija, piskavica, kopriva, hmelj, kupina, malina, šipak, maslačak, zob, crvena djetelina… Potrebno je birati biljke na bazi cinka i kolina, biljke za bolju cirkulaciju i prehranu tkiva, ali i biljke za smirenje jer i stres ovdje igra veliku ulogu. U prehrani preporučujem suhe šljive i smokve, plavu ribu, jaja, piletinu, školjke, pršut, glavičasto zeleno povrće, bučine i suncokretove sjemenke, rogač, orahe ili orahovo ulje, bademe, lješnjake i sl. zbog E vitamina i folne kiseline.


Kad je u pitanju ženska neplodnost – ili nekog vidljivog i medicinski dokazanog uzroka nema ili se radi o miomima, polipima,  endometriozi ili policističnim jajnicima. Ovo su najčešće dijagnoze (uz eventualno prisutnu neprohodnost jajovoda zbog upala i priraslica) s kojima mi se javljaju djevojke i žene koje žele postati majke. Terapija se razlikuje u svim ovim dijagnozama, no u globalu se radi o čaju Ž i TCT Ž, ili o tinkturama protv mioma i endometrioze, tj. protiv PCO (policstičnim jajnicima, ili jajnik s jednom-dvije ciste, svejedno).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.