Prirodni put do jačanja imuniteta

Naš imunitet oslabljuje uslijed čestih i ponavljanih upala i bolesti, oslabljuje zbog sve većeg stresa, užurbanog načina života, a ne možemo se baš pohvaliti ni zdravom hranom ni svježim i zdravim zrakom kojeg udišemo. Osim toga, žena drži tri ugla kuće, a podržava i onaj četvrti, uz posao, obitelj, djecu i stotinu obaveza, razbacanost na sve strane, naravno da ni imunutet neće biti na visokoj razini

Kada predajem anatomiju i fiziologiju fito i aromaterapeutima, maserima, refleksoterapeutima, jedno od poglavlja koje učimo govori i o imunitetu. Tada svoje učenike podučavam kako postoji nasljedni ili primarni, nešto što smo dobili i naslijedili rođenjem, i stečeni ili sekundarni imunitet, kojeg smo stekli za vrijeme života.

No postoje također i aktivan i pasivan imunitet. AKTIVAN IMUNITET: kad se razbolimo, naš organizam proizvodi antitijela u borbi protiv neprijatelja, tj. bakterija i virusa. Antitijela su bijele krvne stanice, tzv. T limfociti iz endokrine žlijezde timusa i B limfociti iz koštane srži. Oni jako dobro pamte i kad nas sljedeći puta napadne isti virus ili bakterija, limfociti će se vrlo brzo mobilizirati i braniti naš organizam. Zato od nekih bolesti nećemo nikada dva puta oboljeti.

PASIVAN IMUNUTET: cijepimo se prije nego se razbolimo, tj. u organizam nam pasivno unose cjepivo s oslabljenim uzročnicima bolesti, pa naš organizam na njih polako stvara antitijela. Pasivan imunitet tj. cijepljenje dobijemo kod raznih dječjih zaraznih bolesti, a i sada se netko cijepi prije gripe. I mora se cijepiti ranije, da tijelo stigne proizvesti antitijela. Dakle, to je pasivno stečen imunitet, jer se nismo razboljeli i nismo aktivno sudjelovali u obrani od različitih uzročnika bolesti.

Zašto imunitet oslabljuje?

Naš imunitet oslabljuje uslijed čestih i ponavljanih upala i bolesti, oslabljuje zbog sve većeg stresa, užurbanog načina života, a ne možemo se baš pohvaliti ni zdravom hranom ni svježim i zdravim zrakom kojeg udišemo. Osim toga, žena drži tri ugla kuće, a podržava i onaj četvrti, uz posao, obitelj, djecu i stotinu obaveza, razbacanost na sve strane, naravno da ni imunutet neće biti na visokoj razini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.