Problemi sa prostatom

Upale prostate danas su sve češće a kreću već u tridestim godinama života. Još su češće, da ne kažem gotovo normalna pojava kod muškaraca u kasnijim, “najboljim” godinama života. Javlja se i kod sportaša zbog velikih psihofizičkih naprezanja.

Upalu može izazvati više faktora,a simptomi su zajednički:

  • Povećanje prostate tzv.adenom ili hipertrofija.
  • Bolovi pri pokretima
  • Otežano mokrenje
  • Stalan nagon na mokrenje uz osjećaj neispražnjenog mjehura
  • Noćno mokrenje,nicturia,po nekoliko puta…

U prostati se nakon biopsije nađu u PHD nalazu upalne stanice, kalcifikati kao znak preboljelih upala, a ukoliko se radi o karcinomu prostate u nalazu se pokazuju i tumorske stanice s mitozama.

PREHRANA

Treba biti lagana, mediteranska, bez jakih začina, gaziranih i alkoholnih pića, duhanskih proizvoda, kiselih napitaka i kisele hrane. Uvijek kažem pacijentima kad me pitaju za alkohol, da im je bolje popiti pivo kao diuretik, nego kiselo vino, ali ipak je najzdravija apstinencija. Izbjegavati preljuto i prekiselo, prezačinjena jela općenito a prednost dati kuhanoj i pirjanoj hrani. Za prostatu su zbog omega masnih kiselina,antioksidansa, cinka i kolina odlične bučine sjemenke, smokve, rogač, plava riba, jaja, naranče, bundeva, zeleno glavičasto povrće, kikiriki, pršut, piletina, suhe šljive..

Budući je prostata žlijezda koja je skladište cinka, te su joj namirnice iznimno važne za normalan metabolizam a ujedno i za cjelokupni imunitet. Potrebne su joj i za normalnu spolnu funkciju, jer ne treba zaboraviti da bolesti prostate umanjuju i plodnost i dovode do smetnji u spolnim funkcijama tj.erekciji.

Jedan komentar

  1. Roko Velić

    Molim vas da mi se javite na mail, trebam vas..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.